Szomorú zenék

Figyelem!
Fontos szolgálati közlemény, kattints ide!


A szerkesztőség e-mail címe: szomoruzenek-kukac-gmail-pont-com. Ötleteket elfogadunk, a válogatás jogát fenntartjuk.

Címkék

74 75 (1) abba (1) against all odds (1) aint no sunshine (1) alanis morissette (1) andy williams (1) autumn leaves (1) away from me (1) az otthon itt van (1) a ha (1) a whiter shade of pale (1) beatles (1) because (1) bill withers (1) bother (1) bruce springsteen (1) bush (1) calling all angels (1) cannonball (1) cats in the cradle (1) cold contagious (1) colorblind (1) connels (1) corey taylor (1) counting crows (1) csalódás (16) damien rice (1) dont dwell (1) dont leave (1) emlékezés (14) eric clapton (1) európa kiadó (1) everythings gonna be alright (1) faithless (1) fényünk összeérhet (1) férfihang (35) frank mills (1) fretless (1) frusztráció (6) going to california (1) goodbye my lover (1) gordon lightfoot (1) hair (1) halál (7) hallelujah (1) hang és fény (1) harry chapin (1) hiányérzet (14) home (1) hurt (1) if no one will listen (1) if you could my mind (1) james blunt (1) jamiroquai (1) jane siberry (1) johnny cash (1) k.d. lang (2) keri noble (1) kispál és a borz (1) led zeppelin (1) lou reed (1) love story (1) magány (22) magyar nyelvű (7) manhattan skyline (1) melody (1) mink stole (1) molly johnson (1) most múlik pontosan (1) nine inch nails (1) női hang (16) nothing compares 2 u (1) oasis (1) önsajnálat (25) önutálat (6) paula cole (1) percy sledge (1) perfect day (1) phil collins (1) picture of my life (1) portishead (1) procol harum (1) puddle of mudd (1) queen (1) quimby (1) r.e.m. (1) radiohead (1) roads (1) roy és ádám (1) rúzsa magdolna (1) seress rezső (1) shape of my heart (1) sheryl crow (1) sinead oconnor (1) something i can never have (1) sometimes i wish i had a gun (1) sting (1) stop crying your heart out (1) streets of philadelphia (1) street spirit (1) sweetbox (1) szabó leslie (1) szakítás (22) szolgálati közlemény (1) szomorú vasárnap (1) tears in heaven (1) tengerpart (1) that particular time (1) the winner takes it all (1) toni braxton (1) too much love will kill you (1) tracy chapman (1) un break my heart (1) végső vallomás (1) vigasz (5) when a man loves a woman (1) Címkefelhő

Kedvencek

Legutóbbi kommentek

Linkblog

Oasis - Stop Crying Your Heart Out

2009.01.05. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Önsajnálat, vigasz

Miért?

Ez a dal a Pillangó-hatás című, minden tekintetben kiváló és feltétlenül ajánlott film záródalaként vált ismertté, és 2002-ben jelent meg. Ugyan az Oasis zenekarért nem rajongok (ha kedvemre való zenét játszottak volna, akkor is nehéz lenne szeretni őket a frontember sztárallűrjei miatt), ezt a számot jól eltalálták, nem véletlenül jelezték többen is, hogy itt lenne a helye, bár kétségtelenül sokkal nagyobbat üt a film végén, mint önmagában. A szöveg, amint a címből is kiderül, alapvetően arról szól, hogy ne legyünk szomorúak - Noel Gallagher a Wikipedia szerint egy nehéz időszakban lévő barátjára gondolva írta a dalt -, mégis inkább keserédes hangulat árad belőle. A jó sok kitartott hang miatt zenére iváshoz is ajánlom, mivel jól lehet üvölteni hangosan, illetve ha toleráns városlakók vagyunk, akkor csak némán befelé.

6 komment

Címkék: oasis önsajnálat vigasz férfihang stop crying your heart out

Újra

2009.01.02. 10:31 szomorú zenék

Kedves Olvasók!

Folytatódik a sorozat, immáron nem mindennapi frissítéssel, de rendszeresen. Köszönjük a kommentben és levélben beküldött ötleteket, sok meg fog jelenni közülük, és továbbra is várjuk őket.

"Versenyen kívül" egy finoman ironikus, ámde kedvesen vigasztaló zene a sok kiváló skandináv jazzénekesnő egyikétől, Sofia Pettersontól, a címe Better Days. Legyen ez a mottó az új évre is.

Szólj hozzá!

Félidő

2008.12.21. 09:00 szomorú zenék

Kedves Olvasók!

 

A fejlécben száz szomorú dalt ígértünk. A tegnapi volt kereken az ötvenedik, vagyis félidőben járunk, ilyenkor pedig a szabályok szerint rövid szünet következik, részben a közelgő ünnepre való tekintettel (nem mintha a karácsonytól olyan távol állna a szomorúság, de mégiscsak a örömé kellene lennie), részben pedig azért, mert - amint erre pár héttel ezelőtt a Szolgálati közleményben erre már felhívtuk a figyelmet - az első jelentős hullámon túl vagyunk, elég kevés dal van már csak a listán, és le kell engedni a gátat, hogy felduzzadjon a választék. Tehát akinek javaslata-kedvence van, továbbra se habozzon beküldeni akár e-mailben, akár kommentben. Addig is böngésszetek a meglévő számok között, vagy töltsétek az időt szeretteitekkel.

Békés, boldog ünneplést mindannyiótoknak.

5 komment

Gordon Lightfoot - If You Could Read My Mind

2008.12.20. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Szakítás

Miért?

1971-be utazunk a mai dal kedvéért. Az előadó Gordon Lightfoot kanadai folkzenész, munkásságának ez az egyetlen nagy slágere, viszont annál nagyobb: gyakran hallani a rádiókban, még ha olykor nem is az eredetit, hanem a számtalan feldolgozás egyikét. Elénekelte többek között Johnny Cash, Olivia Newton-John és Liza Minelli is, sőt, még egy diszkókompatibilis verzióval is meggyalázták a közelmúltban. Ez utóbbit valószínűleg a kellemes dallamának köszönheti, mert a témája sehogyan sem illeszthető a house-ra jellemző életérzéshez. A korábban itt szereplő Sheryl Crow-dalhoz hasonlóan itt is a szerelem kihűléséről van szó, és arról, hogy milyen nehéz kifejezni az ember komplex és olykor még saját maga által is nehezen értelmezhető és nyomon követhető érzéseit, még annak is, aki a legközelebb áll(t) hozzánk.

1 komment

Címkék: szakítás gordon lightfoot férfihang if you could my mind

Toni Braxton - Un-break My Heart

2008.12.19. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Szakítás, csalódás

Miért?

Őszintén szólva nem vagyok oda sem ezért a stílusért, sem kifejezetten ezért a számért, azonban annyi helyen láttam szerepelni a legszomorúbb dalok között, és akkora sláger volt a maga idejében - még ha csak egyszeri siker is, legalábbis soha nem hallottam másik Toni Braxton dalt -, hogy nem akartam kihagyni innen sem. A szokásos szerzői jogi ügyesbajos miatt az eredeti klip nem ágyazható be, akit érdekel, itt megtekintheti. A dallam kellemes, fülbemászó és ottragadó, az énekesnő technikai tudása pedig elvitathatatlan. A szövegről már nehéz ennyi szépet mondani, javarészt a szokásos popos klisék, a legjobb pillanatát tulajdonképpen ellövi a címben - értelemszerűen nincs olyan szó, hogy un-break, se un-cry, ugyanakkor szellemes és érthető, nyelvileg is működőképes szavak születtek, a hatásosságukról nem is beszélve. Szóval mindent összevéve azért értem azokat, akik kedvelik ezt a dalt.

Szólj hozzá!

Címkék: szakítás csalódás toni braxton női hang un break my heart

Counting Crows - Colorblind

2008.12.18. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Magány, önsajnálat

Miért?

Szintén olvasói beküldés eredménye a mai bejegyzés, köszönet érte. Ugyan ismertem ezt a dalt, de annyira ritkán találkozni vele, ha történetesen nem szerepel az ember gyűjteményében, hogy teljesen megfeledkeztem róla. Úgy sejtem, a legtöbben szintén a Kegyetlen játékok (Cruel Intentions) című film egészen minőségi soundtrackjé(be)n találkoztak vele. A semmilyen társíthatósággal nem bíró videóért elnézést kérek, ez volt az egyetlen stúdióverziós kísérettel rendelkező darab a YouTube-on, a többi mind koncertfelvétel. Ez is afféle univerzális szám, ami bármilyen szomorkodáshoz passzol - a rövidke szöveg értelmezése nyomán éreztem úgy, hogy a magány és az önsajnálat címke illik hozzá leginkább. Mindenki a saját bőrének és saját fejének foglya, és a legzárkózottabbaknak is igényük van rá időnként, hogy kiönthessék a szívüket, illetve az elkövetett hibák fásulttá, érzelmileg jegessé, kilúgozottá, érdektelenné is tehetnek minket. Az egyik kedvenc mondásom szerint az a macska, amelyik egyszer ráült a forró kályhafedélre, soha többé nem ül rá - de a hidegre sem.

Szólj hozzá!

Címkék: magány önsajnálat férfihang counting crows colorblind

Nine Inch Nails - Something I Can Never Have

2008.12.17. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Önsajnálat, önutálat, szakítás, frusztráció

Miért?

A rövidke haragos sorozat utolsó darabja a mai dal. A Goodbye My Lover-nél azt írtam, hogy a szomorú válogatás közepére, a mélypontra esne - ez hatványozottan igaz erre a számra is (már csak azért is, mert több irányból fűznek hozzá személyes szálak, és az egyik kedvencem). A Nine Inch Nails zenekart alapvetően jellemzi a borongós hangulat, ez pedig egy gyöngyszem a munkásságukban. Bármilyen hangulatban is talál meg, mindig képes lefelé, illetve mélyebbre húzni. A hallatán minimum zokogni, vagy még inkább a pengét hosszanti irányban a vénára vezetni lenne kedve az embernek, lehetetlen nem belegondolni az annyira akart, ámde soha el nem ért és immár elérhetetlen célba - ami persze egy beteljesületlen vagy teljesen gajra ment szerelem. Mindeközben könyörög is a szöveg az életünk megrontójához, hogy valamiképp távolítsa el ezt az iszonyatos fájdalmat a lelkünkből. És amiért különösen zseniálisnak és szerethetőnek tartom ezt a dalt, az az egészet átható önutálat (amihez hasonlót csak a Radioheadtől tapasztaltam eddig), a gyengeség és a vereség nyílt beismerése, eldobva a keménység álarcát, így a tükörbe nézve, és megijedve attól, amit abban megláttunk.

1 komment

Címkék: szakítás önsajnálat frusztráció nine inch nails önutálat férfihang something i can never have

Puddle Of Mudd - Away From Me

2008.12.16. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

A YouTube-"videó" egészen friss, és tartok tőle, hogy nem lesz sokáig kint, úgyhogy itt egy tartaléklink, ami ugyan élő, de eléggé hasonlít a stúdióváltozathoz.

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Szakítás, frusztráció, önsajnálat

Miért?

A Puddle Of Mudd zenekart a legtöbben csak a She Hates Me című slágerről ismerik, amely képes volt a Grease és a Summer Nights óta a jóég tudja hanyadszor is sikerre vinni ugyanazt a négy akkordot - ettől függetlenül az is remek dal, csak szerettem volna egy kevésbé ismert számot választani. A YouTube és a szerzőijog-védelem ezúttal is behatárolta a lehetőségeket, tehát ezúttal is mindenkinek ajánlom a zenekar munkásságában való elmélyedést, amennyiben megnyeri a tetszését a tegnapihoz hasonlóan szintén grunge-stílusú szerzemény. Nagyon bírom az énekes rekedtes és erőteljes hangját. A második lemez első trackje a mai, ennek megfelelően duzzad az energiától zúzós gitárhangzással és dögös dobolással. A szöveg pedig ezúttal is a szókimondó egyszerűségével hódít: megtörtént, amitől féltem, elhagytál, és most rossz nekem. Sajnos a csúnyának minősülő szavakat lenyesték a felvételen, pedig egyáltalán nem öncélúak és nem is káromkodási céllal szerepelnek a szövegben - melyik elhagyott szerelmesnek nem jut eszébe válogatott önkínzás gyanánt, hogyan "effvördözik" az exe az új partnerével?

Szólj hozzá!

Címkék: szakítás önsajnálat frusztráció puddle of mudd férfihang away from me

Bush - Cold Contagious

2008.12.15. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg új ablakban

Mikor?

Frusztráció, csalódás

Miért?

A morcos sorozat első dalát szintén olvasónak köszönhetjük, toszódj+ bloggertárs küldte be még a kezdetekkor, olyasmi megjegyzéssel, hogy ipari mennyiségű vodkát fogyasztott el e szám mellé. A zenére ivás (mely magában foglalja azt is, hogy az iváskor csak a zene van a fogyasztó társaságában) egy külön bejegyzést is megérne egy erre a célra megfelelőbb blogban, mindenesetre csak ajánlani tudom annak, aki még nem próbálta. Aki pedig már igen, az cseppet sem lepődik meg a mai zene és a vodka ily szoros összehangolódásán. Talán szégyen, de a Bush zenekarról most hallottam először, pedig ahogy látom, elég régóta üzemelő grunge-csapatról van szó (a '92-es megalakulás láttán megbocsátottam a Nirvana-utánérzést is). A szöveg a koherenciát tekintve nekem kissé zavaros, annyit tudtam kihámozni belőle, hogy nem túl szépeket kíván a dal címzettjének, de az erősségét elsősorban egyes különálló sorok jelentik, amiket külön-külön átérezve lehet együtt üvölteni az énekessel.

Szólj hozzá!

Címkék: bush frusztráció csalódás férfihang cold contagious

Mink Stole - Sometimes I Wish I Had a Gun

2008.12.14. 09:00 szomorú zenék

Hallgasd meg!

Dalszöveg ebben az ablakban (mert online nincs, így kénytelen voltam saját fülből leírni):


Sometimes I wish I had a gun
So you and I could be alone
You'd be my hostage for the day
And you'd do just what I say

I'd aim it at your arms
And make you wrap around me
I'd aim it at your lips
And make you say you love me
I'd aim it at your eyes
And give a look of love
And we'd be happy, baby

Sometimes I wish I had a gun
Sometimes I wish I had a gun
Whenever you go walkin' by
You wouldn't give me that look
When my gun caught your eye

I'd aim it at your arms
You'd wrap around me
I'd aim it at your lips
And make you wanna kiss me
I'd aim it at your eyes
And give a look of love
And we'd be happy, baby

Sometimes I wish I had a gun

Sometimes I wish I had a gun
Cause competition isn't fun
I'd aim it at those other girls
And would see how fast they run

I'd point it at your arms
You'd wrap around me
I'd point it at your lips
And you would kiss me
I'd point it at your heart
You'd feel so full of love
And we'd be happy, baby

Sometimes I wish I had a gun
Sometimes I wish I had a gun
Sometimes I wish I had a gun
Sometimes I wish I had a gun

Mikor?

Frusztráció, csalódás, szakítás

Miért?

A következő napokban kicsit szigorúbb vizekre evezünk - néhány dühvel átfűtött szám fog következni a frusztráció rovatban. Erre tökéletes felvezetés ez a dal, amelynek a címe ugyan valamivel keményebb élményt ígér ahhoz képest, amilyen finom kis blues szólal meg (igazán kiváló basszustémákkal), a szöveg miatt azonban mindenképpen megérdemli a kalapemelést. A reménytelen szerelmes bármire képes lehet, és ha másképp nem megy, akár erőszakkal is kicsiholná a viszonzást. Próbáljon csak bárki ellenkezni egy fegyverrel hadonászó nővel! Az előadó valójában színésznő, ez a dal pedig A Date With John Waters című válogatáson jelent meg - ő az a rendező, aki szívesen foglalkoztatta a művésznőt a filmjeiben is.

1 komment

Címkék: szakítás frusztráció csalódás női hang mink stole sometimes i wish i had a gun